ILLUSTRATOREN BIJ KEK AMSTERDAM

Fiep Westendorp

De illustraties van Fiep Westendorp zijn bekend en geliefd bij vele generaties en ook na haar dood in 2004 is haar werk tijdloos en springlevend.

 

Naast de silhouetten van Jip en Janneke bij de verhaaltjes van Annie M.G. Schmidt tekende ze ook de poezen Pim en Pom van Mies Bouhuys en talloze illustraties bij de versjes van Han G. Hoekstra.

 

Ook maakte ze tekeningen voor reclamecampagnes, omslagen voor het kleutertijdschrift BOBO en gaf ze Pluk van de Petteflet op zijn rode kraanwagentje zijn beroemde uiterlijk.

 

De rechten op haar illustraties liet ze na aan de Fiep Westendorp Foundation. Deze stichting steunt “kinderen die het niet zo goed getroffen hebben” en geeft met de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs jonge, talentvolle illustratoren de kans zich verder te ontwikkelen.


Marije Tolman

Marije Tolman (1976) groeide op in een oude boerderij in Beuningen, een dorp aan de Waal bij Nijmegen.

 

Ze studeerde grafisch en typografisch ontwerpen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Aan de Edinburgh College of Art in Schotland studeerde zij Illustration & Design.

 

Met haar vader Ronald Tolman maakte ze enkele prentenboeken. Inmiddels worden haar prentenboeken in verschillende landen uitgegeven, onder meer in Amerika, Duitsland, Brazilië, Frankrijk, Spanje, Portugal, Zuid-Afrika, Mexico, Zuid-Korea, Qatar, Japan en China.


Noëlle Smit

Noëlle Smit (Alkmaar, 1972) groeide op aan zee. Ze volgde haar studie aan het Grafisch Lyceum te Amsterdam en vond haar weg naar de prentenboeken op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

 

Inmiddels is ze alweer 10 jaar freelance-illustrator en zijn haar prentenboeken verschenen bij verschillende uitgeverijen. In 2011 werd Fiet wil rennen dat ze maakte met Bibi Dumon Tak, het prentenboek van het jaar.

 

Haar boeken worden vertaald in meer dan tien talen.